Jak rozróżnić płeć ptaków

Zimorodek to szalenie wdzięczny ptak, który dumnie przedstawia rodzinę zimorodkowatych. Jest to rybożerny ptak o niezbyt dużych rozmiarach. Środkowa Europa, północna Afryka, a także południowa Azja, to najczęstsze regiony życia tych osobników. Regularne wędrówki nie są z pewnością zapisane w naturze zimorodka. Niektóre osobniki decydują się na zimowanie nad zamarzającymi zbiornikami wodnymi, inne zaś udają się do południowej części lęgowego areału.

Biototypem zimorodka są czyste, lądowe wody, które zwykle mają dosyć strome brzegi z wiszącymi korzeniami i gałęziami. Służą one zimorodkom jako świetny punkt obserwacyjny. Krępa sylwetka i krótki ogon to dwie zasadnicze cechy, które określają budowę ciała tego ptaka. Zimorodek zwyczajny nie wykazuje też wyraźnego dymorfizmu płciowego. Samiec i samica nie są natomiast w 100% takie same.

Samice ptaków

Dorosła samica zimorodka zwyczajnego posiada czerwonawą żuchwę, która u samca, tak samo zresztą jak cały dziób, jest w kolorze czarnym. Zimorodek posiada niebieskawo-zielony głowę i grzbiet, którego środek przechodzi w przepiękny kolor błękitny. W tym samym kolorze są również sterówki tego ptaka. Sama sylwetka zimorodka jest dość nieproporcjonalna. Długość tułowia jest tej samej długości co długości samej głowy oraz dzioba. W większości przypadków zimorodek osiągaj maksymalnie 17 centymetrów długości, a waga jego ciała nie wychodzi poza 56 gram. Czytaj dalej Jak rozróżnić płeć ptaków

Liczebność ptaków w Europie

Kraska zwyczajna to ptak, który w licznych rejonach kraju występuje jako siwka. Jest to średnich rozmiarów ptak , będący przedstawicielem krasek, którego tryb życia na pewno uznać można za wędrowny. Kraska zwyczajna zamieszkuje tereny niemalże całej Europy. Najbardziej jednak upodobała sobie rejony południowe oraz północny wschód od strony Bałtyku i Rosji. Kraskę spotkać można również w środkowej i południowej Azji i północnozachodniej Afryce.

Ostatnimi czasy zauważa się wyraźny spadek liczebności tego gatunku. Można powiedzieć, iż w niektórych krajach nie występuje już w ogóle. Warto wspomnieć, że pośród wszystkich kraskowatych, to właśnie kraska zwyczajna jest jedynym reprezentantem, którego mamy możliwość zobaczyć w Europie. O południowym pochodzeniu kraski świadczy jej egzotyczne ubarwienie, które jest w pięknym, niebiesko rdzawym kolorze.

Liczebność ptaków

Kraska zwyczajna nie wyróżnia się dymorfizmem płciowym. Różnice wynikają jednak z pór roku, podczas których konkretna płeć zmienia swoje upierzenie. Budowa ciała kraski zwyczajnej jest mała, a skrzydła mają zaokrąglony kształt. Kraska zwyczajna posiada także szalenie silny, czarny dziób oraz nogi, które mają charakterystyczny żółtawy kolor. W przypadku młodych ptaków, ubarwienie nie jest tak wyraźne i kontrastowe. Czytaj dalej Liczebność ptaków w Europie

Gdzie mieszkają ptaki?

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma stosunkowo spory zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotkać można w szczególności na obszarze środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej oraz Północnej Afryki. Bociany białe przyzwyczaiły się do mokrych terenów nizinnych, które porośnięte są niezbyt wysoką roślinnością, natomiast szalenie często zamieszkują niedaleko obszarów zamieszkiwanych przez człowieka.

Swoje gniazda bociany białe budują zwykle na wysokich drzewach czy też różnego rodzaju słupach i kominach. Tworzą kolistego kształtu gniazda, których średnica wynosi przeważnie około 1,5 metra. Ulubionym przysmakiem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, niewielkich rozmiarów gady, ryby, albo też nawet mniejsze gryzonie. Gatunki tego ptaka osiągają niezwykle często nawet do 100 centymetrów długości.

Ubarwienie ptaków

Także rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest zadziwiająca- może sięgnąć nawet 200 centymetrów. Bocian biały to gatunek ptaka, który charakteryzuje się jednakowym upierzeniem u samca i samicy płci. Głowa, tułów oraz brzuch bociana białego są w białym kolorze, natomiast na skrzydłach znajdują się czarne lotki. Kontrast stanowią czerwone nogi i dziób, dzięki którym ptak ten jest bardzo prosty do rozpoznania. Lęg bociana białego ma miejsce raz do roku. Czytaj dalej Gdzie mieszkają ptaki?